Szeretettel köszöntelek a Fertőd klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Fertőd klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Fertőd klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Fertőd klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Fertőd klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Fertőd klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Fertőd klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Fertőd klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A fűszer, amit aranyárban mérnek
|
1 kg-hoz 150.000 virágra van szükség. Ennek begyűjtése körülbelül 10-12 napi munka. A világ legdrágább fűszere, és egyben afrodiziákum is. A sáfrányról van szó!
Azért nem kell rögtön megijedni a vörös aranynak is nevezett fűszernövény árától, ugyanis egy egészen kicsi is elég ahhoz, hogy ételünket ízesítsük és színezzük vele. Elkészítése a minőség miatt igen körülményes. 150.000 kék crocus sativus virág vörös bibéjét kell leszedni, ami ősszel virágzik - mindössze két hétig! Egy virágban három darab bibe van, amit nagyon kíméletesen kell szárítani, megfelelő hőmérsékleten és megfelelő ideig, hogy a jellegzetes ízt kapjuk. Vásárlásakor vigyáznunk kell, mert sokan hamisítják. Ez persze nem új keletű dolog, az 1400-as években volt akit halálra ítéltek emiatt!
A növény állítólag afrodiziákum is, azt beszélik Kleopátra is sáfrányfürdőt vett a forró éjszakákon, és a Római Birodalomban is gyakran tömték ki vele a császárok párnáit. A Birodalom bukását követően a növény népszerűsége megcsappant, de végül arab kereskedők behozták Európába, egészen pontosan Spanyolországba. Így a sáfrány megkezdte térhódító útját az egész, majd a szomszédos kontinensen is.
A sáfránynak sajátos, erősen aromás illata és édes-keserű íze van. Főzéshez kis mennyiségben használjuk, és erős, jellegzetes, intenzív színt és ízt ad ételeinknek. Az aromái folyadékban oldódnak ki, ezért áztatni kell, a hő azonban tönkreteszi! Ezért az ételkészítés végén kell adagolni. Persze nem csak erre jó, festékként, illatszerként és orvosságként és használják.
Jótékony hatásairól is sok szóbeszéd terjeng, például hogy idegnyugtató, görcsoldó, élénkítő, segíti az emésztést. De állítólag orvosolja a fejfájást is, jó közérzetet nyújt, segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását, a benne található krocetin nevű anyag pedig csökkenti a koleszterinszintet.
Helyettesíthető kurkumával, curry-vel, vagy sáfrányos szeklicével. Ez utóbbit gyakran kínálgatják eredeti sáfránynak álcázva, ezért vigyáznunk kell! A színe is fakóbb, s bár színezésre alkalmas, az íze kevésbé intenzív, és közel sem olyan kellemes és jellegzetes, mint eredeti névrokonáé.
http://www.femcafe.hu/cikkek/recept/a-fuszer-amit-aranyarban-mernek
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!